Home Vereniging Accommodatie Teams Resultaten Jeugd Training Foto's Links


Schietbond GEB


Zie voor uitgebreide informatie over de activiteiten van Schietbond GEB de website www.schietbondgeb.nl.

Met een aantal verenigingen uit de regio Groenlo, Eibergen, Borculo en Barchem, wordt er in competitieverband geschoten. De 12 aangesloten schietverenigingen vormen samen Schietbond GEB van Groenlo-Eibergen-Borculo (sinds 1964). Schietvereniging de Groene Jager uit Barchem (ja, met dezelfde naam), werd pas rond 1985 lid van de Schietbond GEB. De kleinste vereniging heeft rond de 15 leden, de grootste vereniging heeft meer dan 40 leden (waarvan een deel jeugd en een deel ouder dan 60).

Competitie GEB

Gedurende het schietseizoen, dat loopt van september tot en met maart, zijn er bijna wekelijks wedstrijden op de donderdagavond. Overigens schieten niet alle collega-verenigingen binnen schietbond Groenlo-Eibergen-Borculo op donderdagavond. Schietvereniging de Kroon Eibergen schiet haar thuiswedstrijden op maandag; schietvereniging 't Keugeltje uit Groenlo schiet haar thuiswedstrijden op woensdagavond.

Er wordt geschoten in 5 verschillende klassen voor teams (A t/m E) en 6 peroonlijke klassen (H en A t/m E). De H-klasse staat voor Hoofdklasse. Hierin schieten de schutters met de hoogste gemiddelden van het voorgaande seizoen. Omdat er niet zo heel veel H-schutters zijn is er geen aparte H-klasse. Daarom komen zij met de teams uit in de A-klasse. Zo kunnen er bijvoorbeeld ook wel B-schutters meedoen in de C-klassen of juist ook in de A-klassen. Een schutter die in een te lage klasse uitkomt krijgt voor het team één of meer punten in mindering. Een lagere schutter die in een hoger team uitkomt krijgt er maximaal 7 punten bij. Het gaat overigens te ver om hier alle punten uit het wedstrijdreglement op te noemen. Daarvoor hebben we onder andere het Competitieboekje van Schietbond GEB. Zie ook het schema van de teams van sv de Groene Jager in de GEB-Competitie.

De teams schieten met minimaal 3 en maximaal 5 personen. De 5e schiet alleen voor zijn persoonlijk gemiddelde mee. Van de 4 andere tellen de hoogste 3 scores voor de teamuitslag (na verrekening plus- of minpunten). Elke schutter schiet een serie van 20 enkelschots kaarten plus een aantal proefschoten voorafgaande aan de wedstrijd. Overigens worden de wedstrijdkaarten steeds minder met de hand geteld, veel verenigingen hebben tegenwoordig een speciaal telapparaat voor de kaarten. Daaraan is meestal een pc en een printer gekoppeld. Na een klik op de knop en het doorvoeren van kaarten krijg je automatisch de uitslagen in een Excel-formulier te zien.

Tellen mbv de telcomputer

Het is moeilijk om niet mee te kijken bij het tellen als het weer eens spannend wordt bij de uitslag van je eigen of bij het tellen van één van de andere teams:

Bij het tellen is het nogal een spannend. Je moet ze haast weg slaan.

Bekerwedstrijden

Aan het begin van het schietseizoen wordt de 'Te kiefte-Langelaar-Roosenboom Bokaal' verschoten. Deze gaat om het gemiddelde aantal winstpunten (per vereniging) ten opzichte van het voorgaande seizoen.

Tot en met het seizoen 2006-2007 werd aan het einde van het schietseizoen de 'Grolsch-beker' verschoten. Dat ging om de gemiddelde totaalscore per vereniging. Omdat schietvereniging de Groene Jager deze in april 2007 voor de derde keer won kwam er een nieuwe beker.

Met ingang van het seizoen 2007-2008 wordt aan het einde van het schietseizoen de 'Cafe Restaurant Peters Bokaal' verschoten. Dat gaat om de gemiddelde totaalscore per vereniging.

De technische commissie van Schietbond GEB organiseert na afloop van de competitie ook een bekerwedstrijd: de GEB-trofee. Hierbij worden 3 weken achter elkaar, in de maand april, bij 3 verschillende weken series verschoten. Het gaat om respectievelijk 20, 40 en 20 schot. Begin mei volgt dan een finaledag/avond waarvoor, op basis van winstpunten, schutters worden geselecteerd. Eerst wordt dan een voorronde van 40 schot gehouden, om later een finaleronde te houden (publiek is dan welkom, het is heel leuk om te zien!). Wie overigens denkt dat dit een mannengebeuren is: de finale 2004 werd gewonnen door een dame (Thea Winters).

COSVO - schieten voor ouderen

COSVO staat voor Competitie Opgelegd Schieten Voor Ouderen. Oudere schutters, vanaf 60 jaar, kunnen meedoen aan een aparte competitie voor ouderen. De oudste die hier nog aan meedoet is rond de 80 jaar. Het is nog redelijk vol te houden omdat er opgelegd wordt geschoten. Dit wil zeggen dat men met het luchtgeweer mag steunen op een vast punt, meestal een paal met wat uitsteeksels. De series bestaan uit 3 kaarten met elk 5 visuelen, in totaal dus 15 schoten per avond (plus nog wat proefschoten). Op basis van oude scores is men qua niveau ingedeeld in 3 verschillende groepen.

Deze wedstrijden, waaraan zo'n 30 personen meedoen, worden meestal op de dinsdagavond verschoten. Hier wordt niet aan uit- en thuiswedstrijden gedaan. Iedereen schiet op dezelfde avond bij één vereniging. Het is aan de ene kant de gelegenheid om weer eens lekker fanatiek te kunnen schieten en aan de andere kant ook de gelegenheid voor een gezellig samenzijn met andere oud-gedienden.

Met ingang van het seizoen 2005-2006 doet een schutter van de Groene Jager mee aan de COSVO-competitie.